Nyelvi egyenlőtlenség:talán az eszperantó a megoldás?

 Olvasom a Vakok Világa c.folyóirat 1989/7.számában a kitűnő brit nyelvész,John Wells:Nyelv és egyenlőség a nemzetek közötti kommunikációban című írását,amely a 74.általános eszperantó kongresszusról szól. Itt szóba került a nyelvi egyenlőtlenség kérdése is(Wells példái:ha egy szenegáli beszélget egy franciácal,a társalgás nyelve a francia. Ha egy orosz tárgyal egy észttel,a társalgás nyelve az orosz). A nyelvi egyenlőtlenség kétségkívül fennáll,mindig is fennállt,s mindig az adott kor nagyhatalmának nyelve javára. A 18.században az ún.művelt rétegek franciául társalogtak egymással,még akkor is,ha értették egymás anyanyelvét. Sikkes volt a francia. Napjainkban a koiné szerepét az angol vette át, s nyugodtan megvallhatjuk,hogy egy brit vagy egy amerikai emiatt élvez némelyes előnyöket. 

A Wells által emlegetett egyenlőtlenség tényleg létezik. De mi a megoldás?Az eszperantó? Igen,lehetett volna,de mégsem lett. Pontosan azon okból,hogy senkknek sem anyanyelve. Nem érezték az emberek a kultúra szerves részének. Éppen ezért az a nyelvi fejlődés,amely a nagy nyelvek esetében folyamatos,az eszperantónál esetleges. Azonkívül minden nép a maga akcentusában beszéli az eszperantót,amint azt e sorok írója is tanúsíthatja. Szóval,Zamenhof nyelvéből nem lett igazi koiné. Sajnálhatjuk. 

Mindenesetre Wells cikke figyelemreméltó,érdemes elolvasni. Nemcsak nyelvészeknek vagy eszperantistáknak,de érdeklődő laikusoknak is. Elvégre az emberiség nyelve közös ügy. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után