Az egészségügy helyzete 2007-ben,Magyarországon

 A Haszon című gazdasági magazin 2007/5.számában olvashatjuk a Drágább az olcsóbb?Magánkórházak árai című írást (28-32.oldal,szerző:Fülöp Norbert). Ajánljuk ezt az elemzést legelsősorban is közgazdászoknak. Fülöp Norbert ugyanis vázlatosan az egész magyarországi egészségügy helyzetét áttekinti,elsősorban a beteg szempontjából.

Megtudjuk,mennyi vizitdíjat kellett fizetni alapesetben,és mennyit akkor,ha valaki nem a területileg illetékes kórházat vagy szakrendelőt választja. Választ kapunk arra a kérdésre,vajon megszüntette-e a vizitdíj a paraszolvenciát(az akkori kormánypártok folyton azt hangsúlyozták,hogy igen...).Egy csípőprotézis-beültetés kapcsán összehasonlítja az állami és a magánegészségügyben uralkodó viszonyokat. Konkrét összegekkel is megismerkedünk megtudjuk,mennyibe kerül a Telki Kórházban egy szülés,illetve mennyit kell ugyanezért fizetni egy állami kórházban. Szó esik arról egy-egy betegség esetén hány napot kell eltölteni az állami és hányat a magánintézményekben. Elgondolkodhatunk azon,miért kevesebb a szövődményes eset a magánklinikákon. Konkrétumok említése nélkül mondja el egy mágánklinika vezetője,honnan kerül ki ügyfélkörük. Elborzadunk azon,miért állnak kihasználatlanul több tízmillió forintos műszerek az állami kórházakban. Valamint láthatunk egy árlistát egy magyar magánklinika szolgáltatásairól-őszintén szólva,akkor soknak tűnt,mai olvasói szemmel azt mondom:megérné.

Csak egyetlen példa:akkoriban egy szülés 290 000 forintba került,ez mai áron 5-600 ezer forint lehet,azt kell mondjam,nem olyan sok.Egy mellkasröntgen pedig mindössze 15 ezer forintba került,ma nyilván ez is drágább,de azért nem olyan sok.Egy belgyógyászati vizsgálatért húszezer forintot kellett fizetni,a minőségi különbséget figyelembe véve ez sem tekinthető drágának,akkori jövedelmi viszonyok ismeretében sem.

A Haszon magazin remek látleletet,minden politikai felhangoktól mentes áttekintést mutat a magyar egészségügyről. Nagyon kevés ilyen anyagot láttam-hallottam-olvastam a magyar írott sajtóban,elektronikus médiában. Napjainkban (2022) az egészségügy újra kampánytémává lett,közeleg ugyanis az országgyűlési választások időpontja. Jó lenne,ha a fentihez hasonló higgadt,okos elemzések is teret kapnának a tömegtájékoztatásban. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A trianoni béke, más nézőpontból

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után