Az építészet: érzelem+műszaki tudás.No és térbeli geometria!

 A H.O.M.E designmagazin 2019.január-februári számában olvashatunk egy interjút Kovács D. Barnával, a Barna Architects vezetőjével. Az interjú közepén mondja el szakmai filozófiáját az építész. Szerinte az építészet 50 érzelmi szint és 50 % műszaki szint. Igaza van, legalábbis szerintem, a laikus szerint.
Az építészet ugyanis: a kommunikáció egy fajtája. Az alkotó vagy alkotócsoport egy épületen keresztül kommunikál egy egész tömeggel. Elmond valamit a városnak, a családnak, az intézményi megrendelőnek. A hatásos kommunikáció pedig megfelelően formába öntött érzelmeken alapszik. A formába öntés módszere, na az a tanulható.

Mi, magyarok, vajon jól kommunikáló csapat vagyunk? Az utóbbi években szerintem már fejlődött az általános magyar kommunikációs kultúra, de inkább csak az audiovizuális és a narratív színtereken.Még nem tanultuk meg, hogyan kell építészeti alkotásokat- térbeli formákat- úgy igazán, szívünk-lelkünk mélyéig hatolóan befogadni.
Mert az építészet alkotás, tehát egyúttal befogadás is. Valamiféle érzelmeket ki kell hogy váltson belőlünk egy épület, pláne egy középület. Ez az érzelem általában semleges: mostanában nem tudjuk értékelni a minőségi formaművészetet, sem annak hiányát. A tér, mint olyan, sokunk számára egyszerűen nem létezik. Mi lehet ennek az oka? Szerintem az, hogy háttérbe szorultak a természettudományok,velük együtt háttérbe szorult a matematika, s azon belül a geometria is. ( Arra már nem is akarok itt célozgatni, hogy a két világháború közötti magyar középiskolai oktatás külön tantárgyként tanította a számtant és a mértant...). Nem tudjuk, mi az az oktaéder, nem ismerjük a négyzet tulajdonságait sem, a legtöbb magyar állampolgár pedig nem tudja megkülönböztetni a kúpot a gúlától. Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a geometria oktatására, elvvégre minden létező a térben létezik, s alakot ölt.

Most visszatérve a cikkre, tetszett. Kellően informatív, ugyanakkor nem bántóan okoskodó, felkelti az Olvasó érdeklődését a téma iránt, nyugodt, kiegyensúlyozott, érdekes. Ritka a magyar sajtóban. Jó volt olvasni.

Szívesen kitettem volna egy linket a magazinról, de bevallom, ügyetlen voltam és nem találtam, csak közösségi média- oldalt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

A trianoni béke, más nézőpontból