Világtörténet, 2017/3.

A Világtörténet című folyóirat 2017/3. száma az egyes nemzetek egymás közti érintkezésével, az egyes embereknek a másik nemzethez tartozó emberekről alkotott véleményével foglalkozik. A folyóiratot az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete adja ki, a 2017. évi 3. szám megjelenését az Argentín Köztársaság nagykövete támogatta.
A szám tartalmából, a teljesség igénye nélkül:
- Dr. Pósán László tanulmányából kiderül, hogy a litván lovagok egész Európa-szerte ismertek voltak. Magyarország nemessége is megismerte őket, mikor 1412-ben Budán párviadalokat rendeztek.
- Vincze Dániel írásából kiderül, hogy a török elleni visszafoglaló háború hírei még Amerikába ( azaz: Új- Angliába) is eljutottak, hála a korabeli sajtónak és a személyes levelezéseknek.
-Antonio Alvarez és Ossorio Alvarino  Spanyolország és az itáliai tartományok viszonyát vizsgálja.
- Radoslav Raspopovic részletesen tárgyalja a 19. századi Montenegro külpolitikáját, különös tekintettel az Oroszországhoz fűződő viszonyra.
- Sashalmi Endre tanulmányából megtudhatjuk, hogyan befolyásolta Oroszország görögkeleti keresztény kultúrája a politikai ikonográfiát.
-Weszprémy László Bernát cikkéből pedig kiderül, hogyan igyekeztek különböző politikai erők hamis mítoszokat és anti-mítoszokat gyártani Menahim Begin, Izrael első jobboldali miniszterelnökének személye köré, illetve, hogyan illeszkedett - vagy éppen lógott ki a sorból- a nagyhatalmi sakkjátszmákba Izrael Állam akkori politikája.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után