Szegedi Evangélikusok Lapja, 1932/4.

A magyar egyháztörténet-írás eddig kevéssé foglalkozott az egyházi sajtó történetével. Talán érthető, hiszen óriási szövegmennyiségről van szó: 1920-1940. között csak a református egyház 221 féle sajtóterméket jelentetett meg. És akkor még ott vannak a katolikusok illetve a többi felekezet lapjai...Az evangélikusoknak szinte minden gyülekezete jelentetett meg saját kiadványt.

A Szegedi Evangélikusok Lapja 1932/4. számának tartalmából:
- Gondolatok a protestáns egységről, annak kapcsán, hogy áprilisban megalakul az Országos Bethlen Gábor szövetség szegedi fiókja. Az alakuló ünnepségen beszédet mondott Ravasz László református püspök is.
- Az egyházi adókulcs idén az alacsony jövedelműek esetében meglehetősen alacsony volt, aki például 30 és 50 pengő között keresett havonta, az évi 1 pengőt fizetett, ez nem sok. Aki viszont évi 2000 pengő jövedelemmel rendelkezett, az már 500 pengőt adózott.
- A közgyűlésen a lelkész kifakadt mindazok ellen, akik ellenzik az evangélikus iskola működését. Szerinte az egyház jövője az iskolán áll vagy bukik.
- Miért nem temetnek protestáns lelkészek a katolikus temetőben? Mert a katolikusok nem engedik oda be a protestáns lelkészeket.
- A Csillag börtön " szomorú lakói könyv után vágyakoznak"- utólag elmondhatjuk: kissé szentimentális stílusban leközölt hír.
- A lelkész Szegedet a vegyesházasságok városának nevezi. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

A trianoni béke, más nézőpontból