BBC History, 2018.január

A BBC History népszerű történelmi folyóirat 2018.januári számának tartalmából:
Grüll Tibor remek cikke Az Újszövetség Rómájáról. Megtudhatjuk, hogyan viszonyultak Heródes uralmához a farizeusok és a szadduceusok, valóban zsarnok volt-e Heródes, mikor született Jézus, miként viszonyultak Rómában az apostolok térítő munkájához. Tom Holland pedig az első század római császáraira ( Nero, Caligula) rárakódott legendákat igyekszik cáfolni- afféle pszeudo-revizionista történetírás ez.
A 19. század Angliájában borzalmas állapotban voltak a kórházak. Két perc alatt végbevitt láb-amputációk, bűz, sebek, fertőzések, férgek és mocsok. Egy orvos bevallotta: mindig könnyezett, mielőtt belépett a műtőbe.
Hogyan jelent meg Indiában az iszlám? A Mogul Birodalom hanyatlása miért nem járt együtt az iszlám hanyatlásával?
Kik voltak azok az afrikaiak, akik a Tudor- uralkodók udvarában éltek?
Romsics Ignác cikke a koraújkori Magyarországról szól, ahol hanyatlott a rendiség és kiépülőben volt a centralizált, modern államrendszer.
Olasz anarchista ölte meg Erzsébet királynét, Ferenc József feleségét. De mi lett az ő sorsa? Minden anarchista helyeselte az erőszakot?

A BBC History hazánk egyik legjobb történelmi ismeretterjesztő folyóirata. A 2018. januári szám is hozza a megszokott magas színvonalat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindent radíroz mindenről

Futball:Kikínlódtuk.Magyarország-Koszovó 2-0

Történelem:Jugoszlávia a második világháború után